Материали за бижута

При създаването на бижута се използват скъпоценни камъни, монети и други ценни елементи, които обикновено са благородни метали. В бижутерията се били използвани сплави на почти всички известни метали. Нпаример Бронз се среща много често в римско време. Съвременните бижута обикновено са изработени от злато, бяло злато, платина, паладий, титан или сребро. Повечето американски бижута са изработени от златна сплав с честота, която е отбелязана в карати, обозначена с номер, следван от буквата К. Американските златни бижута трябва да бъдат най-малко с чистота 10К (41,7% чисто злато), докато във Великобритания изискването е 9К (37,5). По-високите нива на чистота на златото като 22К (91,6% чисто злато) и 24К (99,9% чисто злато) се считат за свърде меки за правене на бижута в Америка и Европа. Тези сплави с висока чистота обаче широко се използват в цяла Азия, Близкия изток и Африка.

Сплавите на платината варират от 900 (90% чистота) до 950 (95% чистота). Среброто използвани в бижутерството обикновено е солидно сребро или 92,5% чисто сребро. При бижутерството понякога се използват и принадлежности от неръждаема стомана.

Други често използвани материали са стъкло или емайл, дърво, което често е издълбано или с придадена форма, черупки или други природни вещества от животински произход като кости, слонова кост, естествена глина, полимерна глина или дори пластмаса. Коноп и други видове нишки са използвани за направата на бижута, което дава повече усещане за естествено.

Мънистата са често използвани в бижутерството. Те могат да бъдат изработени от стъкло, скъпоценни камъни, метал, дърво , черупки, глина и полимерна глина. Бижутата от мъниста често включват колиета , гривни , обеци , колани и пръстени . Мънистата могат да бъдат големи или малки, най-малкият вид от мъниста са известни като мъниста-семена , тези мъниста се използват за изработката на т.нар. „тъкани” бижута. Друго приложение на тези мъниста е в различните техники на бродиране. Този вид мъниста се използват широко по врене на Викторианската епоха, като в момента тези мъниста се радват и на широко приложение в съвременната направа на бижута. Украшения направени от мъниста са много популярни сред много офрикански народи и сред културата на населението в Северна Америка.

Развитието в техниките на обработката на стъклото в Мурано и Венеция, което се изразява в усъвършенстването в изработката на Венецианско стъкло и кристал, емайлирано стъкло, стъкло с нишки от злато, многоцветно стъкло, стъкло в млечно бял цвят както и стъкло имитиращо скъпоценни камъни. Още в началото на 13-ти век муранското стъкло и муранските мъниста са много популярни.

 

Методите за обработка на злато и сребро включват коване, леене, запояване, рязане, дърворезба и студено присъединяване (използване на лепила, скоби, нитове, за да се сглобяват частите).